8 meest voorkomende soorten ongedierte in Nederland


Zonder dat we het doorhebben delen we ons stekje met talloze beestjes. In de keuken, in bad, in bed. Je moet er maar niet te veel over nadenken. Zo lang het bij een paar beestjes blijft, is er in principe niets aan de hand. Maar met een beetje pech groeit een nestje uit tot een ware plaag. Wat zijn nu de meest voorkomende beestjes in onze huizen?

1. Muizen

Vaak zijn ze lastig te spotten, en betrap je ze alleen op hun aanwezigheid in de vorm van muizenkeutels op het aanrecht of open geknaagde verpakkingen. Een muis in huis is onhygiënisch en vervelend. Wanneer het bij een enkeling blijft, kun je met vallen of gif nog wel uit de voeten komen. Maar een muizenplaag vereist een grondigere aanpak.

2. Mieren

Klein, maar o zo irritant! Mieren paraderen vrolijk over je aanrecht en je voedsel, en laten daarbij allerlei viezigheid achter. Dat maakt mieren net als muizen een onhygiënische gast. Net als bij muizen geldt dat enkele muizen nog wel te bestrijden zijn met lokdoosjes, maar je bij een plaag actie zal moeten ondernemen.

3. Vliegen

Ook vliegen vindt je in vrijwel ieder huis terug, meestal in de zomer. Een vlieg in huis is irritant, en bovendien slecht voor de gezondheid. Vliegen dragen veel bacteriën met zich mee. Als ze ongezien van jouw broodje mee snoepen kunnen ze die eenvoudig overdragen. Meppen dus!

4. Wespen

Een enkele wesp in huis kun je zelf nog wel verjagen. Maar een wespennest verwijderen vraagt een professionele aanpak. Ze zorgen niet alleen voor overlast, maar zijn ook gevaarlijk. Van een wespensteek kan je knap veel last overhouden. Een steek kan zelfs levensbedreigend worden wanneer je hier allergisch voor bent. Een ongediertebestrijder inschakelen voorkomt veel gedoe, ook in de toekomst. Ooit heb ik een wespennest verwijderen arnhem’s vakantiehuisje, en daarna nooit meer een wesp gezien!

5. Vlooien

Deze kleine parasieten kunnen erg vervelend zijn voor je hond of kat, maar ook voor mensen! Een vlooienbeet bij mensen wordt een vervelend klein rood puntje dat ontzettend kan jeuken. Vaak wordt een vlooienbeet daarom verward met uitslag en blijft de oorzaak onopgemerkt. Vlooien zijn dan ook lastig te bestrijden in huis.

6. Zilvervisjes

Je hebt ze vast eens in je wc zien zitten: zo’n snel, vies beestje die gauw achter een tegeltje wegglipt. Zilvervisjes worden dikwijls verward met papiervisjes. Ze lijken veel op elkaar. De beestjes houden van papier, behang, en andere zachte stoffen die ze kapot knagen.

7. Bedwantsen

Dit beestje wordt steeds vaker mee naar Nederland genomen door reizen. Omdat we in Nederland nog niet zo bekend zijn met het diertje, kan het eenvoudig een plaag veroorzaken. Ze nestelen zich in je bed, en zullen je over je hele lichaam bijten. En dat kan veel jeuk bezorgen!

8. Houtworm of boktor

Een beestje waar niet jij, maar vooral de constructie van je huis last van kan hebben! De beestjes tasten hout van binnen aan en blijven vaak onopgemerkt. Maar deze beestjes kunnen houten steunbalken van je huis behoorlijk aantasten! Als je hout in huis hebt, check dan regelmatig op de aanwezigheid van dit beestje.

Begint het al te kriebelen?


Geef een antwoord