Kopen van je eerste woning: Hoe ga je te werk?


Wanneer je voor het eerst gaat wonen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Er komt namelijk heel wat kijken bij het kopen van je eerste woning. Je moet nadenken over je budget, welke woning je precies wilt en waar je die wilt kopen. Daarnaast moet je ook nog een Hypotheek aanvragen. Kortom, het is niet zo eenvoudig als je misschien denkt. In dit blog lees je hoe je te werk gaat bij het kopen van je eerste woning.

Budget

Allereerst is het belangrijk om na te denken over je budget. Hoeveel geld heb je beschikbaar om te besteden aan je woning? Op basis van je inkomen kan je jouw hypotheek berekenen. Wij raden het aan om een hypotheekrente vast te zetten voor meerdere jaren, bijvoorbeeld een hypotheekrente 20 jaar vast. Veel mensen vragen zich af, hoeveel kan ik lenen? Dit kan je gemakkelijk online berekenen en aanvragen. Als je dat weet, kun je gaan kijken wat voor soort woning je kunt kopen. Ga je voor een appartement, een rijtjeshuis of toch een vrijstaande woning? Als je dat weet, k gaan kijken welke woningen er beschikbaar zijn in jouw prijsklasse.

Locatie

Daarnaast moet je ook nadenken over de locatie van de woning. Waar wil je precies gaan wonen? In de stad, op het platteland of juist in een dorp? Als je eenmaal weet waar je wilt wonen, kun je gaan kijken welke woningen er in die regio beschikbaar zijn.

Aankoopmakelaar

Als je eenmaal weet welke woning je wilt kopen, is het tijd om een aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij kan je helpen met het vinden van de perfecte woning. Daarnaast is het ook belangrijk om een goede hypotheekadviseur in te schakelen. Hij of zij kan je helpen bij het aanvragen van een hypotheek.

Verzekering

 Als je een eigen woning koopt, moet je een aantal verzekeringen afsluiten om je nieuwe bezit te beschermen.

Woonverzekering

De woonverzekering is (vaak) verplicht als je een hypotheek afsluit. De bank eist dat je de woning verzekert tegen brand, stormschade, inbraak en waterschade. De verzekering moet ook traphekjes, dakgoten en riolering dekken.

Opstalverzekering

De opstalverzekering is een aanvullende verzekering die je kunt afsluiten naast de woonverzekering. De opstalverzekering dekt schade die je aanricht aan je woning, zoals bijvoorbeeld schade door een lekkage of een storm.

Inboedelverzekering

De inboedelverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor je spullen in huis. De inboedelverzekering dekt schade die je aan je spullen toebrengt, bijvoorbeeld door een brand of een inbraak.

Als je alles goed hebt voorbereid, is het kopen van je eerste woning een fluitje van een cent!


Geef een reactie