Solliciteren


Altijd spannend solliciteren. Of je nu solliciteert naar je eerste baan of als het je zoveelste verandering is het blijft spannend. Vooral de eerste kennismaking met je eventuele nieuwe werkgever is lastig. De sollicitatiebrief is voor velen een kwelling. Je schrijft naar een bedrijf waar jij graag uitgenodigd voor wil worden voor een sollicitatiegesprek. In een sollicitatiebrief beschrijf je waarom jij denkt dat je de juiste persoon bent voor een bepaalde vacature. Je CV kan je dan als bijlage bijvoegen bij je brief waarnaar je kan verwijzen. De moeilijkheidsgraad bij een sollicitatie brief is dat hij kort en bondig moet zijn die uit ongeveer één pagina mag bestaan. Als de brief te lang is heb je de kans dat werkgevers er snel klaar mee zullen zijn. Ook is het van belang dat je voor iedere vacature een andere brief schrijft. Dit kan soms wel wat tijd en energie kosten maar het levert wel het meeste resultaat op. Een sollicitatiebrief moet volgens een vaste volgorde opgebouwd worden. Door dit hulpmiddel hoef je niet telkens een hele nieuwe brief te schrijven. Je kan altijd voor het schrijven van je brief telefonisch contact opnemen met het bedrijf voor wat extra informatie.

Uitzendwerk of vast werk

Online zijn er duizenden vacatures te vinden. Vaak worden ze aangeboden via carrièresites of via uitzendbureaus. Er zijn ook werkgevers die hun vacatures rechtstreeks op hun eigen site aanbieden. Het online zoeken naar je droombaan kan heel eenvoudig zijn. Je klikt bijvoorbeeld op uitzendbureau Barendrecht en alle vacatures van dat uitzendbureau verschijnen. Veel vacatures zijn ook te vinden op bemiddelingssites. Werkgevers besteden de werving in eerste instantie uit. Pas in een later stadium kom je in gesprek met je toekomstig werkgever. Als je wordt aangenomen door een werkgever is dat meestal voor een bepaalde tijd van een jaar, waarna eventueel een vast contract lonkt. Kies je ervoor om via een uitzendbureau te gaan werken dan heb je ook de mogelijkheid om in vaste dienst te komen. Het uitzendbureau kan je na een bepaalde tijd in vaste dienst nemen of de werkgever waar je aan het werk bent gegaan wil je in vaste dienst nemen.

Het Sollicitatiegesprek

Als je op gesprek mag komen is het van het grootste belang om je goed voor te bereiden. Tijdens het gesprek zullen je sterke en zwakke of punten onder de loep worden genomen. Daarnaast zal gekeken worden naar je persoonlijke eigenschappen zoals je houding, geschiktheid, standvastigheid en motivatie. Er komt heel wat bij kijken maar voor je droombaan moet je wel wat over hebben.

,

Geef een reactie