WK 2022 in Qatar: dingen die tot nu toe bekend zijn


Het WK 2022 in Qatar wordt het 22e WK voetbal kampioenschap en vindt voor de eerste keer plaats in het Midden-Oosten. Het wordt gehouden in de winter (maanden november en december), waarbij de openingswedstrijd op 21 november en de finale op 18 december 2022 worden gespeeld. Of de Nederlandse vlag dan weer zal wapperen hangt er vanaf of we gekwalificeerd worden.

WK Kwalificatie 2022

Aan de WK kwalificatie nemen 55 leden van de UEFA deel en 13 hiervan kunnen zich plaatsen voor het Wereld Kampioenschap 2022. Deze kwalificatiewedstrijden worden gespeeld van maart 2021 tot maart 2022.

Er zijn twee fases; de groepsfase en de play-offs. De groepsfase bestaat uit 10 poules van 5 of 6 landen, waarvan de nummer 1 zich direct kwalificeert. De play-offs worden gespeeld door de 10 nummer 2, uit de groepsfase + nog 2 niet gekwalificeerde landen uit de Nations League.

WK kwalificatie poule Nederland

Nederland speelt in poule G van de WK kwalificatie. Daarin neemt Oranje het op tegen Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Vlaggen uit de kast dus…en aanmoedigen maar!

WK kwalificatie poule België

België speelt in poule E van de WK kwalificatie. Daarin nemen de Rode Duivels het op tegen Wales, Tsjechië, Wit-Rusland en Estland. Omdat België de finale van de Nations League speelt, is men ingedeeld in een groep van 5 landen. 

De stadions

Qatar heeft 8 stadions voor het WK 2022 voorgesteld. Het totale geschatte budget voor de voetbalstadions is $3 miljard. Men maakt gebruik van eco-vriendelijke technologieen voor de koeling van de stadions. Na her WK zullen de speciaal gebouwde stadions worden verkleind, om daarna in gebruik te worden genomen als permanente stadions voor regionale clubs. Zowel de openingswedstrijd als de finale van het WK voetbal worden gespeeld in het Lusail Stadion.

De speelsteden

Het Wereld Kampioenschap voetbal zal in 2022 in de volgende 7 speelsteden gespeeld gaan worden:

  • Losail
  • Doha
  • Khor
  • Ash Shamal
  • Al Wakrah
  • Umm Salal
  • Al Rayyan

WK in de winter, waarom is dat?

Normaal wordt een WK altijd in de zomer gespeeld, maar de keuze is nu gevallen op de winter. De reden is simpel, in de zomer is het gewoonweg te warm in Qatar, om een WK te organiseren. Een extreme hittegolf is natuurlijk verreweg van ideaal, niet alleen voor de deelnemers aan het WK, maar ook voor het publiek wat erbij aanwezig is.


Geef een reactie